Selecteer een pagina

Belangengroepen, de Opta en de politiek komen in actie vanwege angst voor privacyschendingen. Maar is het niet juist de overheid die het meeste gebaat is bij Deep Packet Inspection?

Alle grote mobiele telecomproviders maken gebruik van DPI om te analyseren hoe hun klanten gebruik maken van mobiel internet. Niet alleen KPN, maar ook Vodafone maakt van de techniek gebruik. Beide bedrijven hebben een enorme toename gezien in het gebruik van mobielinternet door hun klanten. Vodafone heeft daar goed op weten in te spelen en ziet een toename in omzet. KPN echter blijft achter met haar dienstverlening aan de klanten en wil middels DPI er achter komen hoe ze dat kunnen verbeteren. Tot zover het verhaal van de providers.

Deep Packet Inspection maakt het mogelijk om daadwerkelijk te zien wat het is dat mensen downloaden, versturen, bekijken en doen op het internet. Logisch dat privacy belangengroepen zoals Bits of freedom opspringen als door wespen gestoken toen bekend werd dat deze technologie toegepast werd op aansluitingen van particulieren.
En hoewel men de gevoeligheid van de kwestie wel kan inschatten is het maar de vraag of hier echt iets kwalijks aan de gang is. Wat kan het KPN als groot telecom bedrijf immers boeien dat u naar uw kennissen pingt dat u bij cafe zo en zo net aan het bier bent gegaan? Of dat een tiener aan diens vrienden pingt dat hij net een leuk chicky heeft gezien? Waar het de telco’s om gaat is dat een x aantal klanten pingt, en dat een ander x aantal klanten gebruik maakt van WhatsApp. En dat weer een x aantal klanten gebruik maakt van SMS enzovoorts.
Het is niet de inhoud opzich dat de telecombedrijven boeit, want wat moeten ze ermee? DPI maakt het voor hen mogelijk om te zien hoe de klant het netwerk gebruikt en daarop te anticiperen met de juiste service en producten. Iets wat zoals gezegd Vodafone het afgelopen jaar duidelijk wel gedaan heeft en KPN pas nu aan begint nu zij hun omzet zien dalen.

De overheid die nu eveneens vragen stelt over Deep Packet Inspection heeft misschien nog de minste redenen om te klagen. Immers, zijn alle providers van internet en mobiele communicatie wettelijk verplicht om alle data te bewaren zodat opsporingsinstanties en inlichtingendiensten de informatie kunnen doorzoeken om hun werk te doen. En drie keer raden welke technologie zij daar naar alle waarschijnlijkheid voor zullen gebruiken? Het is zomaar mijn inschatting dat dit Deep Packet Inspection is!