Selecteer een pagina

Je hebt een BKR notering maar wilt een mobiel abonnement afsluiten? Hoewel telecom providers zich het recht voorbehouden om een krediet check bij het BKR te doen, doen ze dat lang niet altijd.

Het was even groot nieuws op radio en televisie, grote telecom providers hebben namelijk hun samenwerking met het BKR in Tiel opgezegd. Dit houdt in dat u ondanks een notering bij het BKR eventueel wel in aanmerking komt voor een abonnement.

In het verleden was het zo dat telecom providers altijd een BKR check deden om vast te stellen of iemand een abonnement kon krijgen. Toen ontstonden er soms vreemde situaties. Mensen die een hypotheek achterstand op liepen werden aangemeld bij het BKR, en ook al liepen ze de achterstand weer in, tot 5 jaar daarna konden ze geen mobiel abonnement krijgen.
Dit was voor verschillende redenen verkeerd. Ten eerste omdat hypotheken en leningen om veel grotere maandelijkse bedragen gaan dan een mobiel abonnement. Iemand die dus elders een achterstand heeft kan in veel gevallen even goed zijn of haar factuur voor mobiel bellen wel betalen. Ten tweede was het fout omdat zoals gezegd veel mensen hun achterstand weer goed maken. Maar het BKR in Tiel houdt wel 5 jaar de gegevens over de achterstand vast. Ook dan is het fout dat je al die tijd geen abonnement aan mag vragen, terwijl de financiën al lang op orde zijn.
Daarnaast was het ook nog zo dat mensen die door telecomproviders werden aangemeld vanwege achterstallige rekeningen andersom weer vaak geen hypotheek konden krijgen. De samenwerking met het BKR in Tiel leverde dus voor veel telecom providers en hun (potentiële) klanten nodeloos problemen op.

Dat er meer providers zijn die geen bkr check uitvoeren ondanks dat ze zich wel het recht daartoe voorbehouden ondervonden wij ook toen we bij wijze van test een abonnement met toestel aanvroegen bij een van Nederlands grootste providers. Wij lieten iemand met een BKR registratie een tweejarig abonnement aanvragen met een Samsung Galaxy telefoon erbij. De aanvraag werd zonder problemen per email bevestigd en in orde gemaakt. Een paar dagen later werd het toestel en de simkaart voor het abonnement geleverd. We konden gewoon een abonnement met gratis toestel aanvragen.

Mensen met een BKR notering hoeven dus niet te vrezen dat ze zonder meer worden afgewezen wanneer ze een Sim Only abonnement willen aanvragen bij een van deze telecomproviders. De telecomproviders die wij aanbevelen wijzen zelfs geen aanvragen af wanneer men een betalings achterstand heeft bij een telecom provider. Telecom providers maken onderling namelijk gebruik van de diensten van Preventel. Een organisatie die wanbetalers onder telecomklanten registreert. Wanneer je daar geregistreert staat wordt een aanvraag bij de meeste providers afgewezen, maar niet dus bij de providers die wij u aanbevelen. Wilt u nu een Sim Only abonnement afsluiten omdat u bij Preventel geregistreert staat? Lees dan het artikel: Kan ik mijn 06 nummer behouden wanneer ik afgesloten ben?

Heeft u dus wel een BKR notering? Vraag dan gerust een Sim Only abonnement aan. Kijk in het artikel Telefoonproviders die geen krediet check bij BKR doen voor welke providers niet bij het BKR checken en ook niet bij Preventel.