Selecteer een pagina

Als ouder wil je dat kinderen die onderweg zijn naar school, sportclubs of vrienden op elk moment bereikbaar zijn en kunnen bellen in geval van problemen. Veel ouders sluiten daarom een mobiel abonnement af voor hun kinderen. Welk abonnement kun je het beste afsluiten voor je kinderen? Hier volgen een aantal tips.

Ouders willen dat hun kinderen bereikbaar zijn en kinderen willen graag een koele smartphone. Nu is het zo dat je bij een nieuwe abonnement al gauw een nieuwe smartphone krijgt. Dit zijn vaak dure telefoons als je die los wilt kopen en het is daarom een voordeel wanneer je bij een nieuw abonnement zo’n dure telefoon kosteloos krijgt.
Alleen gaat het niet altijd goed wanneer een kind met een dure smartphone op stap gaat. Kinderen gaan toch iets makkelijker om met dure spullen dan dat een volwassene dat doet die voor deze spullen zelf moet betalen. Hier zijn een aantal risico’s die je loopt wanneer je je kind een dure smartphone geeft en wat je het beste kan doen om de risico’s te beperken.

Val schade
Helaas wil het nog wel eens gebeuren dat kinderen die op de fiets zitten en tegelijkertijd een smartphone gebruiken de telefoon laten vallen tijdens het rijden. Die dure telefoon waar je dan nog een of twee jaar met een abonnement aan vast zit kan dan in een klap in duigen liggen.

Diefstal
Kinderen die naar school gaan of lid zijn van een sportclub moeten zo nu en dan zich omkleden tijdens gym of op de club en een dure telefoon achterlaten bij hun kleding. Het gebeurt niet zelden dat een telefoon dan vervolgens wordt gestolen. Ondanks dat je smartphone gestolen is zit je dan nog steeds vast voor een jaar of misschien zelfs twee aan het abonnement waarbij je de smartphone gekregen hebt.

Hoge mobiele telefoonrekening
Een kind is zich niet altijd bewust van het feit dat bellen, het gebruik van mobiel internet en het verzenden van berichten geld kost. Kinderen laten algauw aan hun vrienden en vriendinnen allerlei filmpjes van YouTube zien. Of ze bellen elkaar voor elk wissewasje. Voor je het weet zijn ze door hun belminuten heen, overstijgen ze hun internetbundel of zijn ze door hun sms tegoed. En daarna nemen de kosten natuurlijk toe omdat de providers een hoger tarief gaan rekenen voor alles dat buiten de afgesproken bundels gebeurt. Ook in dat onbedoelde geval zul je de rekening gewoon moeten betalen natuurlijk.

Hoe kun je nu simpel al deze problemen ondervangen zodat je een mobiel abonnement kan afsluiten voor je kinderen, daar een gratis smartphone bij kan krijgen zonder de hoofdpijn van schade aan de telefoon of een te hoge rekening? Het antwoordt is: ‘Het leasen van een smartphone inclusief diefstal en schade verzekering en een bel en dataplafond op het abonnement’.
Wanneer je een smartphone leaset blijft het eigendom van de provider en deze blijft verantwoordelijk voor het goed functioneren van de telefoon. Daarnaast is er ook een verzekering beschikbaar waarmee je voor een paar euro extra per maand de kosten van schade door vallen en diefstal kan afkopen. Door ook een bel en dataplafond vast te stellen voorkom je dat het gebruik van het abonnement de limieten overstijgt. Op is dan gewoon echt op en alleen een paar gespecificeerde nummers zoals dat van de ouders of grootouders zijn dan nog bereikbaar.

Het is absoluut een goed idee om kinderen die elke dag de straat op gaan voor school, sport en hun sociale leven van een mobiele telefoon te voorzien. Het biedt een stukje extra veiligheid in momenten van problemen en dat biedt ook een stuk rust voor ouders wanneer je weet dat je je kind altijd kan bereiken. Maar laat die rust niet worden verstoord door verkeerd gebruik van de telefoon.